ADDENDUM NO. 1
MARANACOOK LAKE OUTLET DAM MODIFICATIONS
TOWNS OF READFIELD AND WINTHROP, MAINE

June 25,2018

ISSUED FROM: GEI Consultants, Inc

400 Unicorn Park

Woburn, MA 01801
ISSUE DATE: June 25, 2018
BID DATE: June 29, 2018
This Addendum No. 1 forms a part of the contract documents and clarifies the revised documents as
stated herein and shall supplement, amend and become part of the bid documents, plans, and
specifications. All bids and construction contracts shall be based on these modifications to the original
contract documents and preceding addenda. This addendum must be acknowledged in the space
provided in the bid form. Failure to acknowledge shall subject the Bidder to disqualification.
This addendum consists of 9 pages, including this cover page and attachments.

The following items reflect clarification and/or changes to the contract documents for this project.

SPECIFCATIONS:

ADD: Responses to Bidder Questions (5 pages)
ADD: Pre-Bid meeting attendee list (1 page)
ADD: Town of Winthrop Road Openings Policy (2 pages)

SIGNED:
7] 3
Charles B. Grant.'p/g*"
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Responses to Bidder Questions asked Verbally at Pre-Bid Conference

1. Question: How will the Towns evaluate the bids with respect to the gate house alternatives?

Answer: The Towns will evaluate bids with respect to the Total Bid Price for Bid Items 1 through
17, i.e., excluding Item 18, the gate house Alternate. Bidders are required to submit a price for
Item 18, and the Towns will decide whether or not to opt for the Alternate after selecting the
successful bidder.

2. Question: What are the specifications for cleaning of rock before placement of concrete?
Answer: Revise Specifications Section 03 31 00 3.8.A to read as follows:

General: Rock surfaces shall be cleaned of all soil, mud, foreign matter, and loose pieces
of rock. Isolated particles of gravel smaller than 1/2 inch in maximum dimension may
remain. Cleaning may be by high-pressure water, sweeping, vacuuming, or any other
method that achieves satisfactory results. Surfaces shall be thoroughly wetted by
sprinkling prior to the placing of any concrete, and these surfaces shall be kept moist by
frequent sprinkling up to the time of placing concrete thereon. The surface shall be free

from standing water at the time of placing concrete.

3. Question: Please clarify the specification for grout for rock dowels and anchors. Is the grout to
be neat as shown on Dwg. S-07 or Five-Star Special Grout 400 as called for in the Specifications?

Answer: Where “4,000 psi Neat Cement Grout” is called out on Dwg. S-07, revise to read, “4,000
psi Cement Grout.”

4, Question: Is a colloidal grout mixer required for this project?
Answer: Revise Specifications Section 31 68 13 2.2.B.1.a to read as follows:
The grout mixer shall be a colloidal or high-speed shear type grout mixer capable of
continuous mechanical mixing that will produce uniform and thoroughly mixed grout
which is free of lumps and undispersed cement.
5. Question: What are the requirements for electrical service installation to the abutter residence?

Answer: See answers to Questions No. 11, 12, & 13, below.

6. Question: What are the Town of Winthrop requirements for installation of underground
electrical service through Bowdoin Street (road cut permits, etc.)?
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Answer: Please see attached Town of Winthrop Road Openings Policy.

Question: What locations are available for parking of contractor vehicles and equipment?

Answer: The contractor will have to seek out private space for vehicle and equipment parking.

Question: Where is the boundary line for the Town’s ROW on the south side of the stream?

Answer: Refer to Attachment C of the Contract Specifications. (The applicable pages are pp.
141-143 of the PDF file.)

Question: Are there any provisions for stoplogs, stanchions, or other means of bulkheading the
gate for repair?

Answer: Two sleeves for maintenance stanchions upstream of the gate were considered during
design but were rejected. No provisions for stoplogs or stanchions are part of this work.

Responses to Bidder Questions submitted in Writing

10.

11.

12.

Question: Note 2. on DWG No. 16-1664-405R of the Obermeyer Control Room Layout states all
Lines into and out of the Cabinets and Panels must be Braided Stainless Steel Flex Hose for a
Minimum of 12" from the Panel. Is this for both electrical and plumbing - or plumbing only?

Answer: Plumbing only.

Question: On drawing S-04 there is an underground electric line shown going to the abutters
residence. We will need to know the distance to the house and also if it is a 100A or 200A
service.

Answer: Scale distance from Drawings. Existing service enters at northwest corner of residence.
Service is 100A and is to be replaced with equal.

Question: Can Schedule 40 PVC pipe be used for the previously mentioned underground portion
or the electrical entrance from the existing pole to new services?

Answer: Add Specifications Section 26 05 00 2.5, as follows:

2.5 RIGID NONMETALLIC CONDUIT
A. Rigid nonmetallic conduit may be used for underground service where
not otherwise prohibited by Code or local utility requirements.
B. Rigid nonmetallic conduit and fittings that comply with NEMA TC 2 and
NEMA TC 3, and shall have a wall thickness not less than Schedule 40.
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13. Question: How are these services being metered? We are assuming there will need to be a new
meter enclosure installed at both the existing house and new gate building, but none are shown
in the drawings.

Answer: Separate meters are required at both the gate house and the residence.

14. Question: Please note General Conditions Article 5, C. Indicates that Contractor shall carry
employer’s liability limits of $2,000,000 each accident / $2,000,000 aggregate. Please confirm if
Umbrella Liability maybe be used to supplement contractor’s employer’s liability limits to
achieve the limits required.

Answer: Umbrella Liability may not be used to supplement specific liability limits.

15. Question: Please note drawing S-04; there is a note on drawing S-04 which states ‘removed
trees to be replicated in this area’. It was apparent at the walkthrough, that the trees were
removed by others, and it was specifically noted that the stumps need to be removed. Is the
intention of the note such that the contractor is responsible for planting trees to replace these
that are removed, and if so, please provide the quantity, species and size of trees. Additionally,
please advise as to which bid item shall be used to cover this scope of work.

Answer: Replanting of trees on the north side of the site will be the responsibility of the abutting
landowner and is not part of the Contractor’s scope of work.

16. Question: Please note drawing S-04; Per both the typical and critical sections, and the plan view
along the top of the bank adjacent to the neighboring residence, it is noted that a new brick
paver path is required, extents by owner. Please provide the width and length of the path, as
well as the size, color and pattern of the required pavers. Additionally, please advise as to which
bid item shall be used to cover this scope of work.

Answer: The brick paver path, including paver base, filter fabric, and bedding stone above El.
218, will be the responsibility of the abutting landowner and is not part of the Contractor’s
scope of work. The Contractor will install the rip-rap with bedding stone only up to El. 218.
(Cutting back of the slope above El. 218 may be required incidental to placement of rip-rap and
bedding stone.)

17. Question: Please note page 2 of the Instructions to Bidders, Section 4 Site Location and Work to
be done; it is noted in this section, that the city has an access agreement and a right-of-way
from the adjacent property owners, with ‘details of the access agreement and right-of-way will
be provided in a future addendum’. Please provide these agreements for our review.
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Answer: Delete the sentence beginning, “Details of the access agreement...” from the
Instructions to Bidders, Section 4. Refer to Attachment C of the Contract Specifications. (The

applicable pages are pp. 141-143 of the PDF file.)

18. Question: Please provide dimensions for the piers and/or columns associated with the gate

house as shown in plan view on S-08:

/ PLAN

\_- ./ REINFORCEMENT H H
= | —— ——"]

Answer: Dimensions are fixed by existing gate structure and new gate house slab, as shown in
Plan view on Dwg. S-06, and can be scaled from this figure.

19. Question: Please confirm that the total quantity of #5 concrete dowels, for the new left

abutment/pier to existing structure, is 6 as shown:
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20.

21.

22.

23.

24,

Answer: Confirmed. Quantity is six (6) dowels every 2 feet of height.

Question: Please note Article 7 of the Bid Form, specifically part G, found on pages 4 and 5 as
follows:

time for acceptance of Bids;
G. Required Bidder Qualification Statement with Supporting Data; and

tTICLE 8 - DEFINED TERMS

Please advise as to the location of the qualification statement, as we could not locate it within
the bid documents.

Answer: Delete Item G from the Bid Form; it is not required.

Question: What size is the abutting properties service and is it to end at a backboard with a
meter disconnect?

Answer: 100A service with exterior master switch.

Question: Where is the meter located at the new gate house? Is it to be mounted on the gate
house or is it to be mounted on a backboard remote of the gate house?

Answer: Mount gate house meter on north exterior wall of gate house.

Question: Is trenching across Bowdoin St. allowed for installation of the underground conduit or
is directional boring required?

Answer: No. Please see attached Town of Winthrop Road Openings Policy.
Question: Is underground conduit required to be concrete encased? If so, to what limits?

Answer: Concrete encasement is not required by the project specifications. However, local
electric utility specifications may be more restrictive; bidder to confirm.
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Town Council Adopted May 3, 1999
Town of Winthrop

Road Openings Policy

I. Permit Required

A. No opening in any street or sidewalk shall be made before first obtaining a
street-opening permit from the Road Commissioner or Town Manager. All permits will
be issued in accordance with the provisions of MRSA Title 23 Sections 2701-3707. In
the case of an emergency situation involving a utility, the utility may excavate without an
opening permit. However, the utility shall be responsible for obtaining an opening permit
as soon as possible after the emergency and, in any case, before the excavation is
permanently backfilled.

B. Winter permits: No street-opening permit will be issued from December 1
of each year to March 15 of the following year, except in an extreme emergency as
determined by the Road Commissioner or Town Manager.

C. The applicant will be responsible for traffic control: signs, flag persons
where applicable and shall conform to the latest edition of the “Manual on Uniform
Traffic Control Devices”(MUTCD). If the street is to be impassable, all agencies shall be
notified in writing (police, fire and ambulance). The applicant shall be required to meet
all OSHA Safety Requirements, including those regarding depth of trench and shoring.

Il. Notice to Owners to Connect

A. Whenever the paving or repairing of any street or public highway shall
have been ordered by the Town the Town Manager or a person designated by the
Manager, shall duly serve upon owners of property abutting on such street or highway
and upon all corporations, persons, firms and bridge or water districts occupying such
street or highway a notice directing such owners, corporations, persons, firms and bridge
or water districts to make such sewer, water and conduit connections or other work as
may be designated, within 60 days from date of such notice. At the expiration of the time
fixed and after such street has been pave or repaired, no permit shall be granted to open
such street for a period of 5 years, except in the event of an emergency as determined by
the Town Manager.

B. In the event an emergency permit is issued, the applicant shall be
responsible for repairing the entire width of the road, and is long enough to allow for
machine placed surface pavement.



I11. Backfilling Procedure

A. Whenever a permit has been issued for a street opening and the excavation
has been made, the trench opening shall be backfilled with the same material that was
removed from the trench to within 15 (fifteen)inches of existing pavement, except as may
be hereinafter provided. The bottom twelve (12) inches of the trench shall be filled with
3 inch minus gravel. The top 3 inches of the trench shall be 1 %2 minus crushed gravel. If
a permit is issued during the wintertime and the excavated material freezes, this frozen
material shall not be replaced in the trench but shall be removed. The excavated area is
to be backfilled with an unfrozen material similar to that removed to within (fifteen) 15)
inches of the surface. If the material excavated contains too much moisture for proper
compaction, it shall be removed and replaced with suitable backfill material. Compaction
shall be in 12 inch lifts.

IV. Surface Pavement

A On all streets where a permanent pavement has been built, the permanent
surface shall be replaced after the trench has been properly backfilled, except that when
openings are authorized after November 1 and before April 1 of the next year, a
temporary surface of premixed bituminous material shall be used, and this temporary
patch shall remain until the following construction year when the permanent surface shall
be placed. On all other streets, the trench shall be patched with premixed bituminous
material as soon as the backfilling has been completed, and the joints between the old and
new material shall be sealed to prevent surface water from penetrating through the joint.
In all cases, whenever or wherever a street opening has been made in any road, street or
sidewalk having a permanent or semi-permanent surface, the edges of the pavement shall
be squared up before the permanent patch is made.

B. If the work replacing any of the backfill and /or the pavement surface of
an excavation proves unsatisfactory within two years from the time of excavation, the
patch shall be corrected by the Town at the applicant’s expense.

V. Penalties

A. Any person, firm or corporation violating the provisions of the policy shall
be subject to fines of no more than $100 for each offense. Any person, firm or
corporation who shall fail to comply with the terms and conditions of the policy shall be
denied future permits.



